Så här tar du hand om din skärbräda på bästa sätt

Olja in din skärbräda

Din skärbräda är grundbehandlad vid leverans, vilket innebär att du kan börja använda den direkt. Vi rekommenderar att du behandlar skärbrädan en till två gånger till innan användning. Om du behandlar din skärbräda med jämna mellanrum så kommer den att hålla längre, vi rekommenderar att du behandlar brädan med ca 3 veckors mellanrum. En bra tumregel är att behandla skärbrädan när den börjar se blek ut. Välj en behandling som passar just dig!

Vi rekommenderar naturliga behandlingsalternativ som vegetabiliska oljor som exempelvis linfröolja, rapsolja eller olivolja. Om man dessutom blandar ut oljan med bivax får man ett bra skydd för träet. Blanda ungefär 20-80 med fördel för oljan. Oljan tränger in och vårdar på djupet medan bivaxet täpper igen håligheter, ger vattenavvisande egenskaper och lyster. Det går även utmärkt att behandla brädorna med kokosolja och vi rekommenderar i så fall att man väljer en ekologisk sort. Olja in skärbrädan och låt den stå under natten. Torka av överflödig olja och upprepa processen om det är nödvändigt. Det finns en mängd olika alternativ på marknaden för att olja in skärbrädor där det vanligaste är paraffinolja vilket är en petroleumbaserad olja som dock inte är ett miljövänligt alternativ och som bland annat används vid framställning av betong och asfalt. Var noga med att läsa genom säkerhetsföreskriften på dom produkter som du använder för inoljning.

 
 

Efter varje användning:
Tvätta av din skärbräda med varmt vatten och använd vid behov diskmedel. Alternativt torkar du enbart av brädan. Dränk aldrig skärbrädan i vatten och spola inte vatten på den längre än nödvändigt. 

Var tredje vecka:
Olja in skärbrädan efter behov. En bra tumregel är att behandla skärbrädan när den börjar att se blek ut.

Vid behov: 
Spraya vitvinsvinäger eller 5% ättika på skärbrädan med en sprayflaska och torka av den med papper. Det tar bort bakterier och hjälper träet att bibehålla sin glans. 

Förvaring:
Förvara skärbrädan torrt och undvik att utsätta den för fukt eller varma miljöer då det kan ha en inverkan på träets struktur vilket innebär att sprickor och skevhet kan uppkomma. Undvik exempelvis att placera den bredvid ugnen  eller spisen samt i fönster där solen skiner in. Dessa platser kan resultera i stora temperaturskillnader vilket inverkar negativt på träets struktur. 

Gör som kocken:
Lägg en fuktig disktrasa under skärbrädan vid användning så kommer den att ligga stadigt mot underlaget.

 
Tips
Om det uppstår fläckar som inte går bort med rinnande vatten så rekommenderar vi att du skrubbar fläcken med grovsalt och citron. Skölj sedan av brädan med varmt vatten. Det tar bort fläckar och eliminerar dålig lukt.