Skötselråd för skärbrädor

Skötselråd för skärbrädor i trä

Behandla in din skärbräda

Din skärbräda är grundbehandlad med vår egna vaxolja vid leverans, vilket innebär att du kan börja använda den direkt. Om du behandlar din skärbräda med jämna mellanrum så kommer den att hålla längre, vi rekommenderar att du behandlar brädan med ca 3 veckors mellanrum. En bra tumregel är att behandla skärbrädan när den börjar se blek ut. Välj en behandling som passar just dig!

Olja in skärbrädan och låt den stå under natten. Torka av överflödig olja och upprepa processen om det är nödvändigt. Det finns en mängd olika alternativ på marknaden för att behandla skärbrädor där det vanligaste är paraffinolja vilket är en petroleumbaserad olja som dock inte är ett miljövänligt alternativ och som bland annat används vid framställning av betong och asfalt. Var noga med att läsa genom säkerhetsföreskriften på dom produkter som du använder för inoljning.

Vi rekommenderar naturliga behandlingsalternativ för våra skärbrädor, så som vegetabiliska oljor som exempelvis linfröolja, rapsolja eller olivolja. Gärna blandade med bivax då oljan tränger ner och vårdar på djupet medan bivaxet täpper igen håligheter, ger vattenavvisande egenskaper och lyster. Behandla skärbrädan regelbundet så håller den i evigheter. Om du vill blanda din egna vaxolja så blanda ner bivax i oljan, då ungefär 20-80 med fördel för oljan. Det går även utmärkt att behandla brädorna med kokosolja och vi rekommenderar i så fall att man väljer en ekologisk sort.

Vår egna vaxolja är helt naturlig och innehåller livsmedelsgodkänd linfröolja och svenskt bivax. Den är helt utan tillsatser och du kan med trygghet placera din mat på våra produkter. 

  Se vår informationsfilm hur du tar hand om din skärbräda på bästa sätt

Efter varje användning:
Tvätta av din skärbräda med varmt vatten och använd vid diskmedel vid behov. Dränk aldrig skärbrädan i vatten och spola inte vatten på den längre än nödvändigt. 

Var tredje vecka:
Olja in skärbrädan efter behov. En bra tumregel är att behandla skärbrädan när den börjar att se blek och torr ut.

Vid behov: 
Spraya vitvinsvinäger eller 5% ättika på skärbrädan med en sprayflaska och torka av den med papper. Det tar bort bakterier och hjälper träet att bibehålla sin glans. Det går också utmärkt att strö grovsalt över skärbrädan och skrubba den med en halv citron, det rengör och tar bort dålig lukt. 

Förvaring:
Förvara skärbrädan torrt och undvik att utsätta den för fukt eller varma miljöer då det kan ha en inverkan på träets struktur vilket innebär att sprickor och skevhet kan uppkomma. Undvik exempelvis att placera den bredvid ugnen  eller spisen samt i fönster där solen lyser in och värmer. Dessa platser kan resultera i stora temperaturskillnader vilket inverkar negativt på träets struktur. 

Gör som kocken:
Lägg en fuktig disktrasa under skärbrädan vid användning så kommer den att ligga stadigt mot underlaget. 

 

vaxolja skärbräda trädetaljer
Vaxolja till skärbrädor

Vaxolja till skärbrädor

149,00 kr

We can contact you when this item is available:

För mer information om vaxoljan, klicka här

100% naturlig vaxolja speciellt framtaget för skärbrädor i trä

För mer information om vaxoljan, klicka här

Välkommen till Warg of Sweden

Vi är ett litet snickeri som handtillverkar skärbrädor, charkbrädor och skålar i massiv ekträ. Du har även möjlighet att lägga till personliga graveringar med text och bilder på nästan alla våra produkter.

Läs mer här

Klassiska skärbrädor

Vårt sortiment
Klassiska skärbrädor

Personlig lasergravering

Designa själv eller välj bland våra färdiga motiv

Vårt sortiment
present till flickvän pojkvän

Till familjens grillmästare

Se produkt
Till familjens grillmästare